'The Jonathan Center' teamin Tirana(Albanie):

HET centrum voor kinderen met het Syndroom van Down

Geschiedenis

Ada Kita (Albanese) werd geconfronteerd met het syndroom van Down toen haar neefje, Jonathan, geboren werd. Iedereen was in een shock. De ouders kregen van niemand hulp. Wat moesten ze doen en wat was mogelijk? Eigenlijk heel triest..... Daarom heeft Ada  samen met haar vriendin Annette van Gorkum (Nederland) in 2008 het initiatief genomen om via flyers en advertenties ouders uit te nodigen om samen initiatieven te ontwikkelen om zo te komen tot een Therapeutisch centrum.  

In 2008 is begonnen met kinderen verschillende vormen van therapie aan te bieden.  Onze visie is de ontwikkeling te bevorderen van kinderen met het Syndroom van Down en samen met hun familie het beste bereiken voor hun kinderen. Wij richten ons ook op het bewustwording proces onder de Albanese bevolking en komen op voor de rechten van mensen met het Syndroom van Down, zodat deuren worden geopend en mensen met het Syndroom van Down volwaardig deel zullen gaan uitmaken van de samenleving.

Op dit moment helpen we kinderen en hun families uit verschillende steden van Albanie: Tirana, Durrësi, Puka, Shkodra, Burrel and Berat.  Ons werk bestaat uit :Ergotherapie, Logopedie, Fysiotherapie, Muziektherapie, Ondersteuningsgroep voor ouders, Seminar voor ouders en professionals (ten minste één nationale training per jaar).

Onze belangrijkste activiteit naast tv en radio interviews mbt het bewustwording proces, is Wereld Syndroom Dag op 21 Maart. 'The Jonathan Center' is het aller eerste initiatief in Albanië dat zorg draagt voor kind en ouders. Het centrum wil uitgroeien tot een medisch centrum waar alle vormen van zorg en informatie te vinden is.  

'The Jonathan Center' is sinds 2011 een officiële stichting en is verbonden met de stichting Friends For Albania die dit initiatief van harte ondersteunt.   Annette van Gorkum is een van de bestuursleden van FFA en mede oprichtster van 'The Jonathan Center'.

World Syndrome Day 2015

 EEN NIEUWE LOCATIE MET MEER MOGELIJKHEDEN!!

Dankzij vele vrienden van het Jonathan Center zijn we ook in 2020 actief om kinderen en inmiddels jongvolwassen te helpen om meer van hun gaven talenten gebruik te maken. Het gebouw heeft hier en daar een facelift gehad dankzij vrienden. Meer ouders kloppen aan de deur met heel jonge kinderen. Dat is mooi maar is tegelijkertijd ook een uitdaging De economische situatie is slecht. Er worden meer uren therapie gegeven en geen ouder bijdrage.Wij zijn dankbaar voor al die trouwe gevers die trouw hun ondersteuning geven. we kunnen jullie niet missen. En namens de kinderen en ouders: onze hartelijke dank.

De muziek therapie is een belangrijk onderdeel van de therapie 

World syndrome day 2016 in Tirana. Dit werd groot aangepakt met een concert waarbij bekende Albanese artiesten belangeloos aan mee werkten.

Een van de projecten is werken aan zelfstandigheid. Samen leren koken. Een groot succes. Door Hope For Albania is ook een nieuwe keuken geschonken waardoor de lessen nog leuker worden